Koliko sređen prostor u kom boravimo utiče na raspoloženje i volju čoveka?

Značaj pametno organizovane kuhinje

 

U modernom svetu sve češće se susrećemo sa isticanjem značaja veštine organizovanja. 

Nešto naizgled tako jednostavno može imati ogroman uticaj na kvalitet naših života i na naša svakodnevna mala i velika dostignuća.


Pa ipak, da je tako jednostavno, najverovatnije se ne bi ni svrstavalo među veštine. 

Danas maltene da nema oglasa za posao, a da se kod kandidata ne traži posedovanje istaknutih organizacionih veština.

 

Koliko je organizovanost zaista značajna?

 

Istraživanja Harvard Business Review dokazuju da nered oko nas loše utiče na nivo stresa i anksioznosti, kao i na pažnju, pa čak i na izbor namirnica koje konzumiramo, kao i na kvalitet sna. 

 

Ono što je dobro imati na umu jeste da se organizaciona veština može naučiti i da ne zahteva urođeni talenat. 

Saznanje da sam proces sređivanja radnog i životnog prostora ima umirujuć uticaj na raspoloženje i da nam stvara osećaj zadovoljstva i povećava radnu motivisanost, dovoljan je razlog da se osvrnemo oko sebe i da uložimo nešto malo više vremena i energije danas, zarad veće satisfakcije sutra.

 

Zašto krenuti od kuhinje?

 

  • Kuhinja je prostorija u kojoj svi provodimo puno vremena. 
  • Porodica se okuplja u kuhinji. 
  • Za kuhinjskim ili trpezarijskim stolom uživamo u ukusnim domaćim specijalitetima i prepričavamo dnevna dešavanja. 
  • Mnoga deca baš u kuhinji rade domaće zadatke, dok kroz zabavu razvijaju svoje kulinarske sposobnosti.



Kuhinja je, dakle, mali centar kućnih dešavanja i za čas posla postaje neuredna.

Ipak, najveći doprinos neurednosti u kuhinji stvara samo kuvanje.

Čak i kada se spremaju relativno brzi i jednostavni obroci poput raznih testenina, u roku od samo nekoliko minuta kuhinja se može pretvoriti u haos. Na pitanje zašto se to događa, nije tako teško pronaći odgovor. Razlog je neorganizovanost

Dok, na primer, tražimo šerpu odgovarajuće veličine i usput možda izvučemo pola sadržaja kuhinjskog elementa, zauzeli smo maltene celu radnu površinu. Voda nam prokuva, a tek tada ustanovljavamo da je željena testenina utrošena. Improvizujemo sa drugom testeninom i umesto špageta bolonjez, odlučujemo se za zapečene makarone sa sirom. Nije loše rešenje. 

Ali onda nam treba i posuda za pečenje koja je trenutno zauzeta sa ostacima torte od prekjuče. Tražimo novo rešenje i usput gubimo strpljenje, povećava se nervoza i stres. 

Kada se na kraju završi sa obrokom, haos koji je nastao u kuhinji stvara novu bezvoljnost. Koliko nepotrebno izgubljenog vremena! 

 

3 relevantne činjenice o organizovanoj kuhinji

  

  1. Smanjuje se stres

Nered ne utiče na nas samo u kontekstu estetskog momenta, odnosno da li nam je nešto lepo za oči ili nije. Naprotiv! Kada u nekoj prostoriji provodimo dosta vremena, naše oči se naviknu na nered i zapravo ga više ni ne primećujemo. Ovaj fenomen se ponekad naziva “namerno izazvano slepilo”.

Međutim, iako se čovek vremenom prestane fokusirati na svoje okruženje, to ne znači da ono ne utiče na njegovo mentalno stanje. Prostor oko nas, mirisi, toplota, zvukovi i osvetljenje značajno utiču na to kako se osećamo i za čim imamo volju. 

Studije pokazuju da pretrpane i neorganizovane kućne prostorije mogu stimulisati lučenje kortizola, takozvanog hormona stresa. 

Zašto onda ne odvojiti malo napora i stvoriti sebi ugodno okruženje i opuštenost duše i tela?

 

2. Produktivnost raste

Red oko nas poboljšava nam raspoloženje. Dobro raspoloženje čini da budemo produktivniji. Posao u kuhinji obavljamo sa lakoćom, bez trzavica i neprijatnih iznenađenja. 

Kada nam je svaka potrebna namirnica na dohvat ruke, unapred spremljena ili odložena u odgovarajuću kutiju ili kontejner, skratićemo vreme pripreme obroka. 

Sređena kuhinja smanjuje rizik od povreda i ostalih nezgoda, a ujedno pruža ugođaj radosti i mira.

 

3. Lakše se održava higijena

Osim povreda koje se u kuhinji dešavaju, od podjednakog je značaja obratiti pažnju na higijenu. 

S jedne strane, čišćenje i održavanje radnih površina znatno je olakšano kada prostor nije pretrpan. 

Dok sa druge strane, kada su namirnice uredno posložene i pregledne, lakše je ustanoviti rok trajanja i ne zapasti u grešku korišćenja pokvarenih namirnica i time dovesti u rizik zdravlje svoje porodice.

 

Aktivnost i zabava za sve ukućane

 

Kako sređivanje kuhinje ne bi doživeli kao još jednu u nizu obaveza, zašto ne bismo uključili sve članove domaćinstva u ovaj proces? 

Počev od osmišljavanja promena, pa do njihove realizacije, ovo može da bude jedna grupna aktivnost sa akcentom na razvoj kreativnosti i efikasnosti.

Svako može da izrazi svoje želje i da se na kraju ili nađe kombinacija idejnih rešenja ili da se izglasa najbolje i da se potom pređe na realizaciju.



Princip je jednostavan - prostor kojim se raspolaže treba iskoristiti na najbolji mogući način i ujedno ga učiniti lepim i ugodnim ambijentom.

Naučno je dokazano da naš mozak voli red, s jedne strane, a da nam konstatni vizuelni podsetnici nereda, s druge strane, crpe energiju i kognitivne resurse, smanjuju sposobnost koncentracije i produktivnost. 

I zato, sređujući prostor oko nas, negujemo sebe i svoje najdraže!