Slatke božićne radosti započnite u kuhinji

Prognoza meterologa se obistinila. Sneg je prekrio grad i uneo neki mir i tišinu u noć. Praznični ukrasi po gradu dobili su novu dimenziju magičnosti. Koraci ispunjeni škripanjem snega pod stopalima i udisanje  čistog vazduha vraća ona prelepa sećanja iz detinjstva, kada smo se snegu radovali, kada nas je on asocirao jedino na igru prepunu ushićenja. 

Sad kad nismo više deca, imamo osećaj da nam romantična sećanja na naše detinje igre u snegu sve brže blede. Zamagljuju ih slike stvarnosti poput klizavih puteva, čišćenja i odmrzavanja auta. Srećom, naš balkanski mentalitet i sklonost ka zbijanju šala na račun putara i njihove iznenađenosti vremenskim prilikama u sred zime sa lakoćom nas nasmeju i opuste vraćajući nam radost i Božićni duh.  

Stižu nam praznici, period darivanja i praštanja, trpeze bogate ukusnim zalogajima okruženih nasmejanim licima najmilijih i podsećanja na iskonske vrednosti života, pre svih porodicu i ljubav.

 

bozicne radosti

 

Nekad gosti, a nekad domaćini

Mnoge porodice imaju već ustaljene navike oko toga gde se proslavljaju porodični praznici. One su postale deo porodične tradicije i čini se da to niko ne želi da se menja. 

 

božić

 

Neopisiva je sreća gledati zadovoljne članove porodice okupljene oko pažljivo pripremanih prazničnih specijaliteta, ali isto tako, a to samo domaćice znaju, može biti iscrpljujuće i naporno. Kad pomisli na sav posao koji je stavila ispred sebe, možda bi neka domaćica poželela na tren da ovaj Božić proslavi u ulozi gosta, baš kao što je u detinjstvu bila gošća kod mame i bake. 

I onda u tom prazničnom “ludilu” poželi da priredi nešto novo, nešto drugačije. 

Trpeza dopunjena nekim novim specijalitetima bi možda i ostale ukućane i goste prijatno iznenadila? 

Svaka porodica osim svoje slave, sigurno tokom zime biva gost na bar još jednoj ili dve gde su sarme i pečenja najčešći nosioci trpeze. Međutim, koliko god to bila omiljena jela mnogih, posle izvesnog vremena ih se zasitimo i mnogi od nas jedva dočekaju proleće sa ponudom svežeg voća i povrća kao dodatnim motivom za prelazak na neki zdraviji i laganiji režim ishrane. 

Ipak, i u periodu zime postoji način da se stvori balans između hrane sa ukusima koje volimo, sadržajem nutritivnih elemenata, kalorijske vrednosti, ali i jednostavnosti i brzini pripreme. 

Da svi gosti budu zadivljeni

Možda zvuči neverovatno, ali uz Tupperware pomagala i recepte, režim ishrane može ostati zdrav, a da se ujedno zadovolje sva čula ukusa i mirisa uz dekorativno serviranu hranu spremljenu sa neverovatnom lakoćom.  

 

božićne radosti

 

Korišćenjem modernih posuda namenjenih za rernu, bez po muke će i sarme i pečenja bilo koje vrste biti spremne za posluženje. Za dodatnu inspiraciju može poslužiti recept za pečeno pile sa povrćem ili stejk, a za nešto egzotičnije ukuse tu je recept za meksički čili sa čipotle paprikama.

U Tupperware posudama hrana se termički obrađuje u sopstvenim sokovima i masnoćama. Ukus hrane je izvrstan, a kalorijska vrednost najčešće niža u odnosu na ista jela spremljena u klasičnim posudama uz dodavanje masnoća. 

Za mnoge odrasle gurmane, upravo glavna jela predstavljaju slatke božićne radosti, pa ipak i među odraslima ima dosta sladokusaca koji zajedno sa mališanima radoznalo isčekuju da vide šta se nudi za desert

Meke, baršunaste, krofnice sa čokoladom koje se tope u ustima, spremljene u silikonskom kalupu zadiviće i najprobirljivije goste. 

 

tupperware silikonski kalup za kolače

 

 Za dodatnu dozu prefinjenosti podloga za pečenje širokog asortimana slatkih, pa i slanih đakonija, kao da čeka svoju šansu da se dokaže sa kvalitetno ispečenim svetski poznatim makaronsima. Na podlozi su obeležene dimenzije krugova za kolačiće, pa ako makaronsi nekom deluju kao prevelik izazov, dobro će poslužiti za bilo koje sitne keksiće ili svima dobro poznate vanilice. 

 

božićni kolači

 

Kolači za Božić prava su atrakcija, ali torta je ta koja nosi glavnu reč! Iako su poslastičarski trendovi i na naše prostore počeli da ostavljaju trag, torte za Božić biramo obično prema principu da odgovaraju za svačiji ukus. Kore za torte ili paštipanj će se ispeći u Tupperware silikonskom kalupu za kolutiće bez greške i maltretiranja oko podmazivanja ili korišćenja papira za pečenje, a za filove i dekoraciju pravi je trenutak da se da mašti na volju i pred goste iznese svojevrsno remek delo. 

 

božićni kolači

 

Svaki poklon je izuzetan kad je poklonjen s ljubavlju

U raznim zemljama i običaji za Božić se razlikuju. Pokloni su negde neizostavni deo božićne proslave, dok se kod drugih pokloni razmenjuju pretežno za Novu godinu, mada ni odlazak na slave najčešće ne prolazi “praznih ruku”. 

 

tupperware posuda

 

Domaćin i domaćica najviše se osećaju podarenim sa zdravljem, srećom i zadovoljstom svojih najbližih. Ako se osoba opredeli da i mimo toga daruje domaćine nečim, pomoć u kuhinji je uvek dobrodošla, bilo oko pripreme i serviranja hrane, bilo oko sklanjanja i čišćenja posuđa. 

Izborom nekog od Tupperware proizvoda za poklon obezbeđuje se zagarantovana i dugoročna pomoć u kuhinji o kakvoj domaćica možda nije ni sanjala da postoji. Ovim gestom ujedno se šalje i poruka ljubavi, brine se o dragocenom vremenu, zdravlju i kvalitetu života. 

Za osobe koje praznike provode pretežno sa prijateljima i vole druženja i upoznavanja, upravo Tupperware može biti predstavljen kao novi “član” društva koji će svojim delima dati lični pečat svakoj trpezi.  

Dočekajmo Božić spremni

Jedan od preduslova da Božić dočekamo u miru i da svim srcem delimo ljubav sa našim najmilijima jeste da sve bude spremno na vreme. 

Sada je trenutak da se počne sa pripremama!

Kupovina svežih namirnica svakako ostaje za kraj, a sve druge potrepštine za kuhinju, ukrase, poklone, odeću, čestitke za slanje rodbini i prijateljima, sve može da bude deo spiska obaveza koji se iz dana u dan smanjuje.

Kako se bliži datum, uzbuđenje raste i vraćaju nam se sećanja iz detinjstva na miris božićne trpeze, zvuk pucketanja vatre i dečijeg smeha. Vreme kao najdragoceniji poklon kao da na trenutak zastane i buka svakodnevnice utihne pred njegovom veličanstvenošću - Božićem. 

Priprema Božićne čarolije sada nam pruža više radosti uz moderna kuhinjska pomagala, a posebno zbog otkrivanja tajne kako se uz njih stvaraju božićni kolači, koji ponajviše raduju mališane.

 

božićne radosti

 

Večeras, kada padne mrak, budimo ušuškani u toplini svojih domova deleći radost sa najmilijima. 

Srećan Božić! Hristos se rodi!