💦 Tupperware flašica - Važnost vode u svakodnevnoj rutini

Dešava li se i vama da osećate da su svi razlozi tu da se radujete, a ne možete? Dan je bio uspešan, svi ciljevi su ostvareni, sve obaveze završene, još malo pa krećete kući, ali, umesto da se radujete izlasku sa prijateljicama, osećate samo umor, neraspoloženje praćeno glavoboljom i neku opštu iscrpljenost.

zabrinuta zena za racunarom

Razmišljate da popijete možda još jednu kafu ili energetski napitak, kad u tom trenutku stiže notifikacija na telefonu sa zvukom žuborenja. Pogled pada i na žuti papirić zalepljen negde na radnom stolu i on kao da vas doziva da pročitate njegovu poruku: „Voda!“. Dakle, ipak nije svaka obaveza izvršena. Ona najvažnija nije. Obaveza prema sebi i svom zdravlju. 

Malaksalost, umor i pospanost

Da li je moguće da su umor, neraspoloženje i glavobolja nastali zbog dehidriranosti? Itekako je moguće. 

Studijom koja je merila promene raspoloženja i koncentracije kod mladih žena utvrđeno je da i mali stepen dehidriranosti može uticati na stvaranje glavobolje, nemogućnosti za koncentraciju i razdražljivost. 

Koliko vode treba piti dnevno?

Američka akademija za nauku, inženjering i medicinu navodi da je prosečnom muškarcu potrebno oko 3,7 litara vode dnevno, dok je prosečnoj osobi ženskog pola potrebno oko 2,7 litara vode dnevno, zajedno sa vodom koju unosimo kroz hranu. 

Deluje možda mnogo, ali ako oduzmemo vodu koju unosimo kroz hranu poput voća i povrća, dolazimo do količina koje svaki lekar savetuje. 

Bez hrane čovek može preživeti oko mesec dana, ali bez vode jedva da može nedelju dana.  

taperver flasica

Zašto je važno piti vodu? 

Fizička kondicija

Činjenica da je oko 70% ljudskog tela sastavljeno od vode je opšte poznata. Manje poznata, a podjednako interesantna činjenica jeste da je i oko 80% naše mišićne mase sastavljeno od vode. Voda nam pomaže da koristimo mišiće, odnosno snagu koju imamo!

Malaksalost i umor

Dehidratacija je čest uzrok glavobolje i pada koncentracije. Iako je tzv. multitasking (obavljanje više aktivnosti u isto vreme) samo mit, naš mozak mnogo radi. U budnom stanju proizvodi količinu električne energije dovoljnu da se uključi sijalica! 

Digestivni trakt

Unos nedovoljne količine vode u organizam može voditi ka konstipaciji i ostalim propratnim tegobama u organizmu.

Zdravlje i elastičnost kože 

Koža je najveći organizam u ljudskom telu i njena osnovna funkcija je zaštita. Da bi nas pravilno štitila, ona mora biti zdrava i elastična. Unos adekvatne količine vode u organizam na dnevnom nivou pomoći će da koža bude elastična, zategnutija, uticaće na sprečavanje nastanka akni, bubuljica i preranog stvaranja bora.

Ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Osim što ispijanje vode pre obroka ubrzava osećaj sitosti, pa samim tim jedemo manje, voda takođe može pomoći u ubrzavanju metabolizma i bržem sagorevanju kalorija. 

 

5 načina za unos potrebne količine vode

Voda za poneti - Uvek prisutan rekvizit

Tupperware flašica sa vodom na idealan način će zadovoljiti ovaj zahtev. Ne samo što će vam voda uvek biti dostupna, nego će vas flašica na stolu ili bilo gde u neposrednoj blizini podsećati na to da treba da pijete.

Neko će vas možda zapitati: „Kako znaš koje su dobre vode da bi ih koristio sa česme?

Tupperware flašice vam mogu „reći“ koliko je voda dobra tako što svojim karakteristikama odaju miris u slučaju da ste sipali bakteriološki neispravnu vodu. 

taperver flasica
bokal za vodu

Stvar ukusa - Dodajte ukus vodi

U vaš bokal za vodu sipajte vodu i ubacite sveže dodatke. 

Izbor može biti na voću, povrću i začinskim biljkama. Sveže ceđeni citrusi, nekoliko malina, seckanih jagoda ili borovnica učiniće ispijanje vode pravim užitkom. Od povrća su odličan izbor kolutići krastavca, đumbira ili celera, dok listove bosiljka, nane ili lavande možete dodavati i pored voća i povrća ili bez njih. 

Razredite omiljene sokove

Ukus će biti možda malo blaži, ali ćete dobiti dvostruku korist: pićete više vode nego što bi ste inače pili i smanjićete unos šećera u organizam.

Jedite začinjenu hranu

Ljuta papričica i drugi začini osim što mogu pozitivno da utiču na zdravlje organizma, kao i na ubrzanje metabolizma, učiniće da vam sam organizam traži više vode.

Organizujte svoje vreme

U već postojeće navike koje imate, dodajte ispijanje vode. 

Po jednu čašu (2,5 dl) vode popijte

  • odmah po buđenju
  • posle doručka
  • posle kafe
  • posle užine
  • posle ručka
  • posle popodnevne kafe
  • posle večere
  • pre spavanja.

Druga opcija može biti po dve čaše posle svakog obroka i po jedna nakon buđenja i pre spavanja, ili već kako kome najviše odgovara. Čak i ako prve dve nedelje osećate da pijete vodu na silu, ubrzo će organizam sam tražiti svoje količine i nikakvo merenje niti podsećanje neće biti potrebno

 

Zagađenje vode 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije jedno od troje ljudi na svetu nema dostupnu bezbednu vodu za piće, dok prema podacima Nacionalne geografije, tek oko 0,3% vode na našoj planeti nalazi se u rekama i jezerima, a nivoi zagađenosti i dalje su više nego zabrinjavajući. 

Društvene mreže, pa i klasični mediji šalju nam slike tona plastičnog i drugog otpada koji pliva u rekama i jezerima Srbije.  

 

zagadjenje vode

 

Kao pojedinci ne možemo mnogo doprineti izgradnji reciklažnih centara, ali možemo sebi podići svest o tome i pobrinuti se da učinimo mali, ali značajan korak ka sprečavanju daljeg zagađenja.

Korišćenjem taperver proizvoda smanjuje se upotreba jednokratnih plastičnih flašica, slamčica i ostalih plastičnih proizvoda kao i providnih folija za pokrivanje hrane koje odlažemo za kasniju upotrebu.

 

Reciklaža

Kada vidite ECO+ oznaku na proizvodima, znaćete da su proizvedeni korišćenjem revolucionarnog materijala, tzv. kružnih polimera. Drugim rečima, stvoren je novi materijal od starih plastičnih proizvoda namenjenih za jednokratnu upotrebu, a koji zadovoljava visoke zahteve kvaliteta. I tu nije kraj. Trenutno su u toku testiranja novog materijala na biološkoj osnovi.

taperver proizvodi

Da bi smo zaštitili životnu sredinu i očuvali planetu za svoju decu i buduće generacije, moramo svi, ne samo kompanije, da preduzmemo proaktivne korake. Promenama u svakodnevnim navikama, kao što su nošenje vode i hrane u taperver proizvodima od kuće i odricanje od upotrebe plastičnih kesa i jednokratnog pribora za jelo učinićete za vas možda mali, ali za planetu Zemlju i čovečanstvo ogroman doprinos!