Tupperware posude - čuvar kvaliteta namirnica i vašeg zdravlja!

Konačno tišina. 

Svi su zbrinuti: deca u školi i vrtiću, suprug na poslu, a pas prošetan. Došlo je vreme kada mama može da bude samo žena, kada domaćica može da bude sve ono što joj srce želi. 

Sada je to vreme! Vreme da se vine u visine i krene sa ostvarivanjem sopstvenih želja, onoga o čemu se čitav život samo maštalo.

Stiže notifikacija na telefonu da je danas Milicin rođendan. Ima i novu sliku na profilu. Sa nekog letovanja. Lepo izgleda. Vidi se da se bavi sportom. Deca oko nje, nasmejana i razdragana.

Razne emocije prolaze kroz vas, nostalgija za devojačkim danima provedenim sa njom, radost zbog uspeha koji je postigla u životu i slično. 

Odjednom, mozak počinje da vri. Čeka vas spremanje kuhinje, kuvanje ručka, sređivanje veša, odlazak u nabavku kućnih potrepština... Bacate se na obaveze ostavljajući nastavak ostvarivanje onih svojih želja za neki drugi dan, dan koji će da bude mirniji ili optimalnije organizovan po pitanju rasporeda vremena. Ali od sada, umesto izgovora, tražiće se način kako da se to uradi. Sa jasnim ciljem i put će se otvoriti. 

 

lista želja



Kako uštedeti vreme, a ne narušiti zdravlje nas samih i naše porodice?



Takozvana brza hrana, mnogima primamljiva, najčešće nam nije saradnik u negovanju zdravlja. Obroci u restoranima spremljeni od namirnica organskog porekla imaju posebnu vrednost, pa i posebne cene. 

Spremanje istih u svojoj kući, koristeći pažljivo odabrane namirnice zahteva prilično mnogo vremena. Vremena kog nekada nemamo dovoljno. Odlazak u nabavku svežih namirnica nije nešto gde samo “trknemo”, čak i u slučajevima kada koristimo sopstveni prevoz ili kada imamo unapred pripremljen spisak namirnica.

Svi znamo koliko se sveže namirnice brzo kvare i ne mogu dugo stajati. Takođe, određeno voće i povrće stajanjem gubi na kvalitetu ukusa, gubi na sadržaju vitamina i ostalih nutritivnih elemenata.

Ali, može li drugačije?  

Na sreću, može. 

 

3 koraka za bezbedno čuvanje namirnica



Kupovina namirnica


Planiranje obroka


Pre samog odlaska u kupovinu, proćaskajte sa članovima porodice i saznajte koja jela žele da im se nađu na tanjiru narednih dana. Ukoliko je potrebno, uskladite listu namirnica sa onima koje će obogatiti unos vitamina, minerala i ostalih elemenata neophodnih za očuvanje zdravlja. Vodeći se ovom listom, izbeći ćete kupovinu namirnica koje vam za tu nedelju nisu potrebne.

Neko će se možda zapitati:

“Kako da znam šta će mi se tačno jesti u četvrtak?” Ili: “Šta ako sad isplaniram nešto, a u međuvremenu se predomislim?”

Pitanja su skroz na mestu i sasvim je dovoljno da lista obroka bude okvirna, da se ima u vidu broj dana, broj obroka i raznovrsnost.  

 

obrok na stolu

 

Kućni inventar


Proverite koje su to namirnice koje već imate kod kuće poput testenine, pirinča, brašna i ostalih osnovnih namirnica. Obiđite na kratko špajz, ostavu, ormariće, pa i frižider i zamrzivač i stavite na spisak sve ono što već imate. Na ovaj način sigurno nećete zaboraviti da kupite potrebne namirnice, a nasuprot tome, izbeći ćete kupovinu onih koje već imate kod kuće.

 

tupperware posude za čuvanje namirnica

 

Izbor prodavnice


Pored odluke o izboru namirnica koje želite da kupite, izaberite prodavnicu koja vama najviše odgovara. Nekom je ključni faktor cena robe, nekom je blizina prodavnice, nekom vrsta i poreklo robe u ponudi ili neki sasvim drugi razlog. 

Izaberite vreme kupovine kada je manja gužva, kako u saobraćaju (ukoliko ne idete peške), tako i u samoj prodavnici, da biste izbegli dugo čekanje u redu na kasi. 

 

kupovina zdravih namirnica

 

Izbor proizvoda


Prisetite se da uvek pogledate rok trajanja proizvoda. Kada smo u gužvi, često uzimamo prvi proizvod koji nam se nađe na dohvat ruke, a kao što znate, najčešće baš oni imaju kraći rok trajanja. 

Takođe, jako je važno poznavati razliku oznaka koje se odnose na svežinu, kvalitet i poreklo proizvoda. Oznaka “najbolje upotrebiti do” koristi se kod lako kvarljivih namirnica i datum se označava danom, dok se oznaka “najbolje upotrebiti do kraja” označava mesecom ili godinom. 

Za proizvode domaćeg porekla jedino oznaka "Organski proizvod" garantuje da je proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje. 

Kada se na proizvodu nađu oznake poput „Bio“, „Eko“ ili „Organsko“, to znači da nije kontrolisan i sertifikovan organski proizvod.


Skladištenje svežih namirnica


Najznačajnija činjenica u vezi sa čuvanjem hrane jeste temperatura. Preporuka je da se temperatura u frižideru podesi na nivo od 0 do 5 stepeni Celzijusovih. Na ovoj temperaturi usporava se kvarenje hrane, a štetne bakterije ne mogu se razmnožavati.

Pregrade koje svaki frižider sadrži često imaju na sebi i male sličice voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, sve u skladu sa temperaturom i vlagom koje odgovaraju toj namirnici.

Međutim, za pravu dugotrajnost i čuvanje nutritivnih sadržaja, prvenstveno voća i povrća, Tupperware kolekcija posuda biće vam od velike koristi. Korišćenjem adekvatnih posuda za čuvanje hrane osigurava se njihov kvalitet i ujedno se brine o zdravlju cele porodice.

Tupperware posude sačuvaće ne samo boju, izgled i svežinu namirnica, već će u maksimalno mogućoj meri sačuvati i njihove nutritivne elemente, naše vreme i naše zdravlje. Kompanija Taperver (Tupperware) je globalno poznata po svojim visokokvalitetnim proizvodima sa akcentom na održavanju svežine hrane, kao i čuvanju životne sredine kroz obezbeđivanje sistema za reciklažu i razvoj novih ekoloških materijala. 

 

tupperware posude za čuvanje namirnica

 

Tupperware ventsmart posude mogu produžiti svežinu voća i povrća i do tri nedelje iza datuma navedenog posle oznake “najbolje upotrebiti do”. Zeleno povrće će skladištenjem na ovaj način zadržati hlorofil, pa će vaš brokoli, spanać i ostala zelena “super hrana” biti pravi čuvar zdravlja.


Priprema i odlaganje obroka


Uz listu planiranih obroka i saznanja o snabdevenosti svim potrebnim namirnicama, pripremanje omiljenih jela za svaki dan može da bude pravi užitak. Za dodatnu uštedu vremena, pokušajte sa spremanjem ručka za jedan dan unapred. Tupperware posude za čuvanje termički obrađenih namirnica učiniće da jelo i sutradan odiše svežinom i ukusima kao da je isti dan spremljeno. 

 

tupperware ekološke posude

 

Ako ste predani da svoje zdravlje čuvate u svakoj prilici, a da to iziskuje minimum napora i angažovanja, zdrav i ukusan obrok spremljen kod kuće i upakovan u Tupperware posuda sa pregradom neka vas prati u svakoj prilici. Odlazak u goste, na slavu, proslavu rođendana ili neku drugu vrstu druženja čak i osobama koje su na specifičnom režimu ishrane bilo zbog zdravstvenih poteškoća, bilo zbog ličnog izbora, neće predstavljati neugodnost. 

Užina za decu može biti šarena, onako baš po njihovom ukusu, baš kako oni vole. 

Ručak na poslu može biti dovoljno obilan i raznovrstan da pruži neophodnu energiju za nastavak rada do kraja dana. Ponesite svoju hranu čak i na službeno putovanje.

A kada dođe vikend i opuštanje, ugođaj na izletu u prirodi dodatno oplemenite ukusnom, svežom i zdravom hranom spremljenom i upakovanom kod kuće.  

 

tupperware posude za čuvanje hrane

 

Male promene - veliki benefiti



Nije lako usvojiti nove navike u životu i zato je dobro krenuti sa malim stvarima. Ako sa boljom organizacijom dnevnih aktivnosti poput spremanja i odlaganja hrane svaki dan obezbedimo sebi dodatnih pola sata - to su naših pola sata, vreme koje, za početak, možemo posvetiti sopstvenom užitku. 

 

  • Čitanje knjige uz šolju kakaa.
  • Opuštanje u kadi uz mirise lavande.
  • Šetnja pored reke sa prijateljicom.
  • Gledanje omiljene serije.
  • Odlazak na plivanje i masažu. 

 

Slobodno nastavite listu. Prvo u mislima, a onda u životu. 

Ne zaboravimo da ono što nam vreme posvećeno sebi donosi jeste i veći unutrašnji mir i ujedno veća motivisanost da sutra budemo još bolji, efikasniji, produktivniji. Budite izvor motivacije za ljude oko sebe i što je najvažnije, za svoju decu. Ima li veće nagrade od toga? 

 

zagrljaj